YÖNETİCİLİKTE ORGANİZE ETME VE KOORDİNASYON

Amacını belirleyen ve bu amaca ulaşmak için planını yapan bir yönetici, yaptığı bu planı başarılı bir şekilde uygulamak için gerekli organizasyonu ve koordinasyonu sağlamak zorundadır. Amacınız ne kadar net ve tüm çalışanlarınız tarafından benimsenmiş olursa olsun ve aynı şekilde bu amacı gerçekleştirmek için ne kadar mükemmel hazırlanmış bir planınız olursa olsun eğer ki plandaki aktiviteleri gerçekleştirmek için departmanlar, yöneticiler, çalışanlar, makine ve malzemeler arasındaki gerekli organizasyonu ve koordinasyonu sağlayamaz iseniz amacınıza ulaşamazsınız.

  • İşlerin Gerçekleştirilmesi İçin Gerekli Kaynağın Sağlanması

Organizasyonun birinci aşaması belirlenen planı gerçekleştirmek için elinizde yeteri kadar kaynak olup olmadığının saptanmasıdır. Örneğin sizin amacınız Adana’dan İstanbul’a gitmek ise bir takım kaynaklara ihtiyacınız vardır. Örneğin bir araç gereklidir. Uzun yola gideceği için eğer yapılmamışsa aracın servis bakımının yapılması gerekir. Aracın Adana’dan İstanbul’a gitmesi için yeterli miktarda yakıtın temin edilmesi gerekir. Eğer planda Adana’dan İstanbul’a gitmeniz acil ise o zaman amacınıza ulaşmak için size gerekli olan kaynak karayolu değil, hava yolu olacaktır. Planı uygulamak için yetersiz kaynaklarla yola çıkarsanız amacınıza ulaşamazsınız. Yani işiniz acil olmasına rağmen İstanbul’a karayolu ile giderseniz istenilen zamanda orada olamayacağınız için planınız başarısız olacaktır veya sizi gideceğiniz yere götürecek yeterli yakıtınız yok ise yarı yolda kalıp istediğiniz yere varamayacaksınızdır.

Bu nedenle bir yönetici kendisini amacına ulaştıracak planın kusursuz olarak işlemesi için yeterli kaynağa sahip olup olmadığını planı uygulamadan önce değerlendirmeli, eksik kaynaklar varsa belirlemeli ve tamamlamalıdır. Amacınıza ulaşmak için gerekli kaynakların başında insan kaynakları gelmektedir. Eğer belirlediğiniz bir planı uygulamak için yeterli personeliniz yok ise veya uzmanlık gerektiren alanlarda uzman personeliniz yok ise yapmanız gereken en önemli şey  “doğru yere doğru insan” felsefesiyle gerekli insan kaynağı ihtiyacının tamamlanmasıdır. Bir yöneticinin başarısını belirleyen en önemli faktör ekibini oluşturan çalışanlarıdır. Şirketler bir spor takımı gibidir. Bu nedenle yöneticinin takımını oluştururken çalışanları dikkatle seçmesi ve doğru yere yerleştirmesi gerekir.

  • Yönetme ve Koordinasyon

Planınızı uygulamak için gerekli kaynakların tamamlanmasından ve iş bölümünün yapılmasından sonra artık yönetimin koordinasyon kısmı daha önemli hale gelir. Koordinasyon ayrı ayrı güçleri aynı amacı gerçekleştirmek için eş güdümlü hale getirmektir.  Yönetici plandaki aktiviteyi uygulayarak amacına ulaşmak için insanlar ile kaynakları zamana göre koordine etmelidir. İşte burada devreye insanı yönetme kavramı girmektedir. Yönetimde başarı her şeyden önce personelin başarılı bir şekilde yönetilmesine bağlıdır. Yönetimde başarının sırrı insanları idare etmesini bilmektir. Çünkü yönetici takımındaki çalışan personeli etkili ve verimli bir şekilde çalıştırarak sonuca ulaşan ve başarılı olan kişidir.

Yönetim işleri başkaları yolu ile yapmaktır. Bu tanımdan yola çıkacak olursak, yönetim sürecinde bir iş, birde çalışan vardır. Etkili bir yönetici iş merkezlidir. Ama aynı zamanda çalışan ile de ilgili olması gerekir. Yöneticilikte iş ve çalışan iç içe geçmiş birer halka gibidir. Sadece işin yapılmasına, işin bitmesine önem veren çalışanın memnuniyetini ve motivasyonunu önemsemeyen yönetici başarılı olamaz. Bu nedenle yönetici, verdiği işi yapması için çalışanın karşılaştığı sorunları çözmede yardımcı olacak onlara yol gösterecek ve çalışanlarını motive edecektir.           

Posted in Blog, Yönetim ve Yöneticilik and tagged , , .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir